fjallwebb

Direktlänk till inlägg 17 november 2009

Visste ni

Av Marie - 17 november 2009 16:45

att om man äger en tomt i Sverige idag så är det kommunens dvs byggnadsnämnd (folkets val av politiker) som bestämmer om man får bygga där eller inte utifrån kommunens samhällsplaneringen. Med hänvisning till bygg- och planlagens gällande regler även innan ny detaljplan är fastställd.


Som enskild ägare finns inga rättigheter att bestämma möjligheterna att få bygga om kommunen har intresse i samma område. De har helt enkelt förköpsmonopol, även utanför detaljplan. Även om det innebär att tomtägaren inte erbjuds en likvärdig tomt i dess ställe eller helt enkel erbjuds pengar i ett första nekande som kan ta flera år. Eftersom det anses tydligen rimligt att en enskild individ ska behöva vänta medan kommunen bestämmer sig för vad som anses bäst för kommunens samtliga innevånare som i vissa fall redan bor där och betalar skatt så att de på kommunal nivå kan fortsätta att besluta positiva likväl som negativa beslut utifrån sin verklighet gentemot den enskilda individen.


Det som erbjuds tomtägaren är att ansöka om samma sak om igen eller överklaga befintligt nekande. Där en ny nämnd på länsnivå beslutar om kommunen har beslutat riktigt utifrån kommunens samhällsplanering.

I sämsta fall får man då ett nytt nekande svar, med ännu fler hänvisningar om att vissa frågor inte behandlade huvudfrågan, det vill säga varför inte tomten får bebyggas. Därför ges nya hänvisningar att dessa frågor kan tas upp vid ett annat tillfälle. Utan att ge den minsta ledtråd till vart och när detta tillfälle är, inte eller berättar svaret om hur lång tid som tomtägaren ska vara beredd att vänta, för att denna nya hänvisade detaljplan ska kunna faställas från byggnämndens sida. Något som i säg är mysko, eftersom just befintlig detaljplan ska väl gälla tills den nya fastställs kan man tycka. Typ att 1 + 1 är 2 inte 0.  Något som i vissa fall varken tycks gälla kommunen eller översynsgruppen som granskar ärendet.


Men då kan man som enskild individ och tomtägare även överklaga det till nästa enhet. Om man nu har ork och ekonomisk möjlighet till det. För i detta stadie krävs i regel en anlitad jurist om 8 tim = 12 500 kr. Dessutom kostar det att lösa ut ett nekande svar från kommunen med ca: 1 000 kr, även om samma svar kan hämtas i från kommunens hemsida gratis via Internet. Något inte byggförvaltningen informerar om. Varför kan man bara undra? Att få ett svar på det krävs nog massor av ork. Vilken enskild individ ska orka det?


Hur som helst så är ett nekande i en bygglovsansökan i regel förknippad med att  någon kommunal service är tänkt utvecklas på denna tomt eller tomter eller blir berörd i dess närhet. Man kanske planerar för att bygga en ny skola, kommunalhus, hälsocentral eller liknande, bibliotek, gymnastikhall eller liknande när invånarantalet tros ökas. Eftersom man tror att fler arbetstillfällen osv kommer att inom en snar framtid att öka inflyttningen till samhället. Även om inget i nuvarande skede säger att så är fallet. Så vill man i ett tidigt stadium ha klart över att dessa möjligheter ska finnas inom stadskärnan i kommunen i framtiden.


Det hela fastställs genom att kommunen har en översiktsplan där man markerar olika tänkbara byggprojekt som då blir en vägvisare hur kommunens service ska vara möjlig. Kommunen kan då efter det att detaljplanen fastställs tvångslösa in marken enligt gällande markpris (ett kommunal marknadspris som kommunen tidigare har fastställt som rimligt - inte vad du som tomtägare har fått givit eller liknande) om så behovet uppstår. För att det ska vinna laga kraft, så fastställs en detaljplan utifrån den befintliga eller uppdaterade översiktsplanen.


Enligt kommunens hemsida är översiktsplanen inte lagstadgad, ändå hänvisas besluten i ett nekande till en kommande detaljplan som inte är fastställt. Ni förstår säkert då att denna prosedur kan ta evigheter om det vill sig illa, eftersom lagen hänvisar inte till hur lång tid rimligheten är. Något som inte är speciellt upplyftande för den enskilda människan som då fastnar mellan kommunens tänkande och lagens föreskrifter.


Samtidigt som kostnader för tomten, fortsättningsvis kräver betalningar år efter år i form av fasta elströmsanslutningar och stegrande fastighetsskatter. Det är då den enskilda tomtägaren tappar lusten att ens vilja bo kvar och fortsätta betala skatt i en kommun som inte ens i detta fall ser den enskilda individen även om denna är en del av den kommunalservicen som planeras. Så kan man undra vad kommunen ska planera för med slags pengar om ingen som bodde i kommunen inte ens var skriven där, och betalade således ingen skatt? Vad och hur skulle de då planera sin kommande kommunalservice?


Något ombud som bevakar den enskildas rätt gentemot kommunens beslut finns inte gratis att uppbringa, även om det heter i kommunallagen att kommunen ska verka för att den enskilda kommuninnevånaren ska förstå vad som händer och varför på ett enkelt och lättsamt vis. Så känner då jag en viss tveksamhet till det, eftersom erfarenheterna av kommunens handlande är allt utom upplyftande eftersom svaren påminner mer om svävande ballonger som ett tu tre kan explorera och alla möjliga saker ramlar ut.


Om detta då skulle hänvisas till de Mänskliga rättigheterna där det sägs att alla människor är födda fria, med lika värde och har samma rättigheter. Kan man bara undra hur detta ska kunna vara praktiskt möjligt år 2009?

För hur ska en enskild människa kunna planera ens liv och få det bra ställt om det aldrig ges några rimliga svar? Kan man ex beställa ett hus och till husförsäljaren säga. Att du får betalt när kommunen har sagt ja till bygglov? Knappast, då måste man ta eget ansvar att bestämma. Samtidigt som man undrar var kommunens (politikernas) ansvar ligger.


Som tomtägare är man utlämnad vare sig man har investerat 60 000 kr eller 600 000 kr. Är inte det märkligt???? Att i detta fall så finns inte begreppet våra mänskliga rättigheter upptagna i denna lag. Om lagen gäller enskilda individer så borde även tomtägaren kunna få en ersättningstomt med byggmöjligheter utan att hamna i en långdragen dyrbar process där enbart kommunens beslutsfattare är vinnare eftersom det drabbar inte dem personligen med en enda minuskrona i deras egna plånbok.


Därför tycker jag Plan- och Bygglagen ska skrivas om så den skyddar alla investerare så de automatiskt erbjuds andra likvärdiga tomter vid ett bygglovsnekande där kommunen sägs ha intressen. Så kan även den enskilda tomtägaren som redan bor i kommunen ges möjlighet att bygga eller säljas på samma villkor som alla andra har som inte ens är boende i kommunen och således inte betalar en enda krona i skatt till kommunen. Samtidigt slipper tomtägaren hindras av politikernas ständiga spekulationer.


För som privatperson har man bara en pott att tillgå som då ska främja förutsättningarna till ett rikt liv för familjen, i den kommun man lever. Något man kan tycka är till fördel i ett kommunaltänkande framtidsvision.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marie - 1 januari 2012 18:05


Som den kreativa själ jag är så kan man förstärka stämningen från nyårsnatten genom att lägga ihop flera foton till ett. Dessutom fick vi uppleva flygande ljus som vi först trodde var ett flygplan men som tyst for kors och tvärs över himlen i allt sn...

Av Marie - 4 december 2011 00:21

Så blev det dag 2 på denna härliga annorlunda marknad. Jag är mycket positivt överraskad och glad att få vara med om detta äventyr. Själv rör jag mig mellan Fäboden och Brunflologen inne på Jamtli, fast största delen inne i en blå husvagn som är det ...

Av Marie - 13 november 2011 15:33

Oj vad länge sedan jag var här och skrev. Så det är väl nu hög tid. Har fixat till lite upptill på denna bloggplats eftersom man blev hänvisad till en bredare topp. Så min design blev en bakgrund av dessa fantastiska färger man då och då får uppleva....

Av Marie - 19 november 2010 16:28

Liv och överlevnad i Arktis - 2010-11-27 --- En konstutställning om överlevnadskonst. Björn Uglem ställer ut bildkonst inspirerad av 15 år av årliga boendeperioder i norra Alaska. Konstutställningen består även av unika föremål från Nunamite...

Av Marie - 27 september 2010 11:58

Sveriges enda ambulerande museum. The last great adventure.Experience the wild Goldrush to Alaska.   Efter 16 års resor till Alaska och massor av erfarenhet av att både leva i vildmarken och vaska guld så har Björn Uglem byggt Sverige...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Maries Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards