fjallwebb

Direktlänk till inlägg 30 juli 2009

Varför är det så viktigt att vara “Normalstörd”?

Av Marie - 30 juli 2009 20:15

Vaddå normalstörd? Undrar säkert många.


Jo, om du har ett Funktionshinder eller Handikapp som man fortfarande säger eller Sjukdom som många också kallar det. Så skulle du säkert också undra varför människorna hela tiden försöker normalisera dig som individ för att passa in i deras samhällsbild.


Om vi tänker efter så heter det inte normalskola, om vi nu ska  jämföra det med begreppet särskola.


Så varför är det namnet så viktigt? Är det för att de s k normalstörda ska känna igen sig i begreppet eller är det för att barnen och ungdomarna med ett annat tänk har krävt det och blir då lugn och harmonisk?


För nått år sedan lyssna jag på några ungdomar med lätt utvecklinsförsening som diskuterade begreppet särskola. De ogillade att man gjorde dem till skyltdockor och ifrågasatte, hur man kommit fram till ordet “Särskola”. För inte nog med att man då av andra människor fick en stämpel, så var man också hänvisad att läsa ämnen i begränsad utsträckning dvs man hade inte samma möjlighet som andra gymnasieelever att uppnå behörig gymnasienivå p g a att argumentet var att här i särskolan lägger vi vikten på det praktiska färdigheterna.


Anledningen skulle väl då vara att alla individer rakt av med utvecklingsförsening, har inte förmåga att läsa på hög nivå som vilken grund- och gymnasieelev????? Om man nu inte hade turen att ha en rektor, lärare, anhörig som såg individen för den de var förstås, och kunde argumentera för anledningen till skolledningen. Då går det, men är en långdragen process i vissa skolor, tyvärr.


Lika lite, förstod de sig på att skolledningen kunde informera om att alla med en utvecklingsstörning, var välkommen och rätt till att gå på särskolan. (Det p g a ett en del individer inte visste att de hade någon utvecklinsstörning ändå gick de likväl på skolan.)


Något som blev minst sagt förvirrande, eftersom samma ledning strävade i sina diskussioner att göra dem så  “Normalstörd” som möjligt, när de jämfördes med samhällets krav osv. Som om dessa elever inte själv var egna individer med ett eget tänk.


Det är då ord och handling inte riktigt stämmer överens och individer med utvecklingsförseningar får betala priset för de s k “normalstördas” visdom. För vem lyssnar på dessa ungdomar så säg. Nu när allt ska normaliseras eller som en elev sa en gång som svar på en fråga som inte fick ett svar: Precis som i DDR!


Som fick mig att brista ut i gapskratt. Men dock inte läraren och rektorn. Som istället fick stora farhågor för denna gosses framtid där på industrin. Hur man nu hade tänkt att han skulle nå dit, när inte ens de själv, kunde ordna fram praktikplatser till sina farhågor.


Min fundering blir då alltid. Var ligger problematiken??? Nu när det alltid finns så många “Normalstörda” styrande individer.


Istället drar man ner skygglapparna längre och längre ner. Men då har de ju glömt en sak, att man själv kan dratta på ändan, när man snubblar på sin egen ihoplappade vishet, när sömmarna brister.

Samma sak tycks gälla begreppet Daglig verksamhet och Service boende som erbjuds vissa funktionshindrade. Som de har rätt till enligt LSS dvs Lagen om Stöd och Service.


Fast det är en annan frågeställning, som jag inte har tid att skriva om just nu. För nu måste jag ner i källaren och leta fram sonens Micro, för i min blir det ingen värme och vilken har behov av en kall Micro? *LER* Möjligtvis, någon med skygglapp, så: VART ÄR DU?


Ha så gott!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marie - 1 januari 2012 18:05


Som den kreativa själ jag är så kan man förstärka stämningen från nyårsnatten genom att lägga ihop flera foton till ett. Dessutom fick vi uppleva flygande ljus som vi först trodde var ett flygplan men som tyst for kors och tvärs över himlen i allt sn...

Av Marie - 4 december 2011 00:21

Så blev det dag 2 på denna härliga annorlunda marknad. Jag är mycket positivt överraskad och glad att få vara med om detta äventyr. Själv rör jag mig mellan Fäboden och Brunflologen inne på Jamtli, fast största delen inne i en blå husvagn som är det ...

Av Marie - 13 november 2011 15:33

Oj vad länge sedan jag var här och skrev. Så det är väl nu hög tid. Har fixat till lite upptill på denna bloggplats eftersom man blev hänvisad till en bredare topp. Så min design blev en bakgrund av dessa fantastiska färger man då och då får uppleva....

Av Marie - 19 november 2010 16:28

Liv och överlevnad i Arktis - 2010-11-27 --- En konstutställning om överlevnadskonst. Björn Uglem ställer ut bildkonst inspirerad av 15 år av årliga boendeperioder i norra Alaska. Konstutställningen består även av unika föremål från Nunamite...

Av Marie - 27 september 2010 11:58

Sveriges enda ambulerande museum. The last great adventure.Experience the wild Goldrush to Alaska.   Efter 16 års resor till Alaska och massor av erfarenhet av att både leva i vildmarken och vaska guld så har Björn Uglem byggt Sverige...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Maries Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards